Χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται κάθε χρόνο σε λιποαναρρόφηση, καθιστώντας την, την πιο δημοφιλή και συχνή επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής σήμερα. Είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της τοπικής συσσώρευσης λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Με αφαίρεση λίπους από περιοχές του σώματος, όπως μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, γάμπες, γόνατα, στήθος, πρόσωπο, βραχίονες, επιτυγχάνεται η μόνιμη διόρθωση της τοπικής λιποδυστροφίας.

Μπορούμε επίσης από περιοχές που περισσεύει λίπος να μεταφέρουμε σε περιοχές που υπάρχει έλλειμμα και να διορθώσουμε έτσι ανατομικές ανωμαλίες (λιπογλυπτική) ή να επιτύχουμε την αύξηση του όγκου τοπικά όπου χρειάζεται π.χ. γλουτούς.

Από τη γέννηση μας έχουμε γενετικά προκαθορισμένο τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί το λίπος στο σώμα μας. Κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία, όσο δηλαδή κάποιο άτομο είναι σε φάση ανάπτυξης του σώματός του, τα λιποκύτταρα αυξάνουν αντίστοιχα σε αριθμό και σε όγκο.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος τα κύτταρα δεν αυξάνονται πλέον σε αριθμό, αλλά μόνο σε όγκο. Έτσι, αύξηση του λίπους στο σώμα γίνεται μόνο με αύξηση του όγκου των κυττάρων και όχι του αριθμού τους. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα άτομα τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία σε νοσηρά επίπεδα (περίπου διπλάσιο του ιδανικού σωματικού βάρους).

Ανάλογα με τον σωματότυπο του κάθε ατόμου παρατηρείται συσσώρευση λιποκυττάρων σε κάποια σημεία όπως γλουτοί, κοιλιά, γόνατα, λαιμός κ.λ.π. Με την λιποαναρρόφηση αφαιρείται σημαντική ποσότητα λιποκυττάρων από την περιοχή. Στο ανθρώπινο σώμα, το λίπος, στις περισσότερες περιοχές βρίσκεται σε δύο διαφορετικά στρώματα, ένα βαθύ, που είναι και το παχύτερο και ένα επιφανειακό, που είναι και το λεπτότερο.

Η λιποαναρρόφηση γίνεται κατά κύριο λόγο στο βαθύτερο στρώμα λίπους. Σε αυτό οφείλεται κυρίως η τοπική συσσώρευση λίπους, το λεγόμενο τοπικό πάχος. Οι περιοχές όπως οι κνήμες ή το πρόσωπο, όπου υπάρχει μόνο ένα στρώμα λίπους, μειονεκτούν ως προς τις υπόλοιπες, διότι είναι εύκολο να παρουσιαστούν ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος των περιοχών αυτών. Το επιφανειακό στρώμα λίπους είναι το υπεύθυνο για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Γενικά όμως η λιποαναρρόφηση γίνεται στα βαθύτερα στρώματα λίπους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η λιποαναρρόφηση δεν βοηθά στη βελτίωση της κυτταρίτιδας.

Χειρουργική Επέμβαση:

Η ιατρός θα σχεδιάσει τις περιοχές που θα γίνει η επέμβαση. Συνήθως χρησιμοποιείται γενική αναισθησία ή συνδυασμός τοπικής αναισθησίας με μέθη εκτός και αν είναι πολύ μικρή η περιοχή οπότε είναι ασφαλές και όχι επώδυνο για τον ασθενή να χρησιμοποιηθεί μόνο τοπική αναισθησία. Στην αρχή της επέμβασης γίνεται έγχυση στους ιστούς με ένα διάλυμα φυσιολογικού ορού αδρεναλίνης και αναισθητικού που θα βοηθήσει την διαδικασία της λιποαναρρόφησης, θα περιορίσει την αιμορραγία και θα χαρίσει στον ασθενή πολλές ώρες χωρίς πόνο μετά το χειρουργείο. Το τοπικό λίπος αφαιρείται με μικρές κάνουλες που εισέρχονται από πολύ μικρές τομές στο δέρμα μεγέθους 5 χιλιοστών σε καλά κρυμμένες περιοχές του σώματος.

Σε μια επέμβαση λιποαναρρόφησης μπορεί να αφαιρεθούν μέχρι 3 λίτρα λίπος με απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή. Σε λιποαναρροφήσεις μεγαλυτέρου όγκου η επιβάρυνση στον οργανισμό είναι σημαντική και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες. Άμεσα μετά την επέμβαση και πριν ο ασθενής ξυπνήσει τοποθετείται ειδικός κορσές που θα πρέπει να φορεθεί για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Η χρήση του είναι πολύ σημαντική γιατί περιορίζει σημαντικά το πρήξιμο, τις μελανιές και τον πόνο στην μετεγχειρητική περίοδο. Επίσης βοηθά στο τελικό αποτέλεσμα καθώς με την πίεση από τον κορσέ “κολλάει” η περιοχή της λιποαναρρόφησης. Η ασθενής συνήθως πηγαίνει σπίτι την ίδια ημέρα ή την επομένη.

Μετεγχειρητικά παρατηρούνται μελανιές και διαφορετικού βαθμού οίδημα (πρήξιμο στους ιστούς). Πολύ σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο αιμάτωμα που να μπορεί να χρειαστεί αντιμετώπιση. Κατά τα άλλα ο πόνος  είναι λιγοστός και  εύκολα αντιμετωπίσιμος με παυσίπονα. Εκτός, της κλασσικής λιποαναρρόφησης για την αφαίρεση του τοπικού λίπους, σήμερα, μπορούμε με παρόμοια μέθοδο να δουλέψουμε και σε άλλες πλέον περιοχές του υποδόριου λίπους, και να πετύχουμε ειδικές βελτιώσεις στο σωματότυπό μας, όπως στη διαμόρφωση κοιλιακών (6 -packs), καθώς και θωρακικών μυών.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε στη διάθεση μας τεχνικές και εργαλεία που κάνουν την επέμβαση της λιποαναρρόφησης πιο εύκολη για τον χειρουργό: λιποαναρρόφηση  υποβοηθούμενη με υπερήχους (UAL= Ultrasound Assisted Liposuction), με laser (LAL = Laser Assisted Liposuction), με παλμική δόνηση (PAL =Power Assisted Liposuction =vibro-liposuction), υποβοηθούμενη με ραδιοσυχνότητες (RFAL = Radio-Freqouensy Assisted Liposuction). Αυτές οι τεχνικές προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στο χειρουργό αλλά δεν διαφοροποιούν ουσιαστικά το αποτέλεσμα που είναι η αφαίρεση του τοπικού πάχους.

Συχνές ερωτήσεις:

Πόσο καιρό κάνει να φανεί το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι ορατό άμεσα αλλά “κρύβεται” από το οίδημα των ιστών. Στην 1η εβδομάδα είναι ορατό το 50% περίπου το αποτελέσματος, στο τέλος του μήνα το 80% και το 100% μετά στους 6 μήνες.

Το τοπικό πάχος ξαναγίνεται; Όχι, καθώς έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα λιποκύτταρα από την περιοχή. Μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής πάρει πολλά κιλά (κακοήθης παχυσαρκία) θα ξαναδημιουργηθούν λιποκύτταρα εκεί.  Πάντως γενικά είναι καλό να κρατάμε το βάρος μας σχεδόν σταθερό, αλλά 5 κιλά  π.χ.  πάνω ή κάτω δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Το λίπος θα πάει αλλού; Όχι. Aυτή, είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Το λίπος δεν “πάει” πουθενά.