fiorinaΝεώτερα Δεδομένα στην Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού!

Οι παθήσεις του μαστού έχουν απασχολήσει όλες τις γυναίκες σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού αυξήθηκε, καθώς 1 στις 9 γυναίκες θα παρουσιάσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή της.

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματικότερη θεραπεία. Μια απλή αλλά τόσο σημαντική κίνηση που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα είναι η αυτοεξέταση. Μια φορά το μήνα, μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 20 και μετά θα πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά τους μαστούς.

Αρχικά θα πρέπει να παρατηρούν τυχόν αλλαγές στην εικόνα τους ( εικόνα φλοιού πορτοκαλιού, εισολκή δέρματος ή θηλής, οίδημα, έκκριμα των θηλών, ασύμμετρες διογκώσεις) σε οποιοδήποτε σημείο και να ακολουθεί η ψηλάφηση σε όλη την έκταση του μαστού για  τυχόν σκληρίες που δεν προϋπήρχαν. Στη συνέχεια, μία φορά τον χρόνο, θα πρέπει να ακολουθεί κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό στις παθήσεις του μαστού (χειρουργό μαστού ή εξειδικευμένο στη ογκολογία γυναικολόγο).

Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και το ατομικό και οικογενειακό της ιστορικό, θα καθοριστεί από τον εξειδικευμένο ιατρό πλέον η συχνότητα και το είδος των απεικονιστικών εξετάσεων (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία, παρακέντηση, χειρουργική βιοψία) στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί η γυναίκα. Γενικά μία πρώτη μαστογραφία συνιστάται πριν την ηλικία των 40 ετών, ως σημείο αναφοράς (περίπου συνιστάται στα 35 έτη) και στη συνέχεια από τα 40 και έπειτα μία φορά τον χρόνο μαστογραφία σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα μαστών όταν αυτό είναι αναγκαίο. Στις μικρότερες ηλικίες το υπερηχογράφημα των μαστών συνήθως είναι αρκετό.

Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου του μαστού αυξήθηκε. Όμως με την βοήθεια της πρόληψης, της εξέλιξης των χειρουργικών τεχνικών καθώς και των νεώτερων  στοχευμένων πλέον χημειοθεραπευτικών φάρμακων, το στάδιο κατά την διάγνωση είναι μικρότερο, η συνολική επιβίωση καλύτερη, με αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες να θεραπεύονται.

Η εξίσωση της ζωής είναι απλή: ΠΡΟΛΗΨΗ + ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ = ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Μην φοβάστε τον καρκίνο, ενημερωθείτε και απομυθοποιήστε τον.

Η επίσημη ιστοσελίδα της ιατρού.