Είναι η χειρουργική επέμβαση που αντιμετωπίζει τα “πεταχτά αυτιά”. Το πρόβλημα παρατηρείται από την γέννηση. Συνηθέστερα αφορά και τα δυο αυτιά, σπανιότερα μόνο το ένα. Συνήθως είναι κληρονομικό πρόβλημα. Εξετάζοντας το αυτί μπορούμε να παρατηρήσουμε 3 ειδών ανωμαλίες.

 

Πετάει το πτερύγιο.
Είναι πολύ βαθύ το κοίλο μέρος του ωτός.
Συνδυασμός και των δυο.

Η ωτοπλαστική έρχεται να διορθώσει αυτά τα προβλήματα και συνηθέστερα γίνεται στην ηλικία των 5-6 ετών πρίν το παιδί πάει στο σχολείο καθώς σε αυτή την ηλικία ο χόνδρος του ωτός είναι αρκετά ανεπτυγμένος και σταθερός  ώστε να είναι αποτελεσματική η διόρθωση και το παιδί να μην είναι αναγκασμένο να υποστεί σχόλια για ένα αρκετά εμφανές πρόβλημα. Φυσικά η επέμβαση γίνεται και σε ενήλικες.

Στην πρώτη εξέταση η γιατρός θα εξετάσει τα αυτιά εντοπίζοντας το πρόβλημα  και θα παρθούν φωτογραφίες. Η επέμβαση γίνεται στα παιδιά με γενική αναισθησία και στους ενήλικες με τοπική αναισθησία.

Η τομή είναι στο πίσω μέρος του πτερύγιου του ωτός και είναι αόρατη. Τοποθετούνται ειδικές ραφές ώστε να γυρίσουν το πτερύγιο του ωτός στην φυσιολογική θέση και να “κλείσουν” την γωνία που κάνει το πτερύγιο με το κεφάλι. Ανάλογα με την δυσπλασία που παρατηρείται τοποθετούνται ράμματα σε συγκεκριμένα σημεία. Αφαιρείται επίσης τμήμα του δέρματος από το πίσω μέρος του πτερυγίου. Τα εξωτερικά ράμματα είναι απορροφήσιμα και τοποθετείται ένας ειδικός επίδεσμος γύρω από το κεφάλι για μια εβδομάδα, ώστε να εμποδίσουμε τον τραυματισμό του ωτός από ατύχημα και να κρατηθούν στην καινούργια θέση μέχρι που να προχωρήσει η επούλωση. Στην συνέχεια συστήνεται η χρησιμοποίηση κορδέλλας κατα την διάρκεια του ύπνου για 3 ακόμα εβδομάδες.