ΕΦΗ ΣΑΡΑΚΗΝΟΥ MSC FRCS EBOPRAS Αισθητική & επανορθωτική πλαστική χειρουργική

Race for the cure.

 

Για όλες τις φίλες μας 

Για όλες τις γυναίκες

Με αφορμή τον αγώνα δρόμου “Greece Race for the Cure” συνομιλήσαμε με την πλαστικό χειρουργό κ. Έφη Σαρακηνού για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις συνέπειες, την αποκατάσταση και γενικές πληροφορίες που αφορούν την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον καρκίνο του μαστού.

 

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, για  6η συνεχή χρονιά τον αγώνα δρόμου με την επωνυμία “Greece Race for the Cure” που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Με σύνθημα, «τρέχουμε … πιο γρήγορα από τη σκιά του», χιλιάδες άνθρωποι, έτρεξαν και περπάτησαν μια κυκλική διαδρομή από το χώρο του Ζαππείου έως την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξηγήστε μας λίγα πράγματα σχετικά με την διοργάνωση “Greece Race for the Cure”και ποιος είναι ο ρόλος ενός πλαστικού χειρουργού.

Ο Αγώνας “Greece Race for the Cure” είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Διοργανώνεται εδώ και 31 χρόνια σε περισσότερες από 140 πόλεις παγκοσμίως από την αμερικανική οργάνωση Susan G. Komen for the Cure.
Για 6η συνεχόμενη χρονιά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” με την έγκριση της Οργάνωσης Susan G. Komen for the Cure διοργάνωσε και φέτος  τον Αγώνα “Greece Race for the Cure”, ο οποίος αποτελείται από έναν Αγώνα Δρόμου 5χλμ και έναν Περίπατο 2χλμ με αφετηρία το Ζάππειο.
Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί ο  κόσμος σχετικά με την πρόληψη για τον καρκίνο του  μαστού.
Ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι   αναπόσπαστο μέλος της ομάδας ιατρών που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Η ομάδα αποτελείται από τον χειρουργό μαστού, τον ογκολόγο και τον πλαστικό χειρουργό και στελεχώνεται επίσης από ειδικές νοσηλεύτριες και συμβούλους ψυχολόγους  με στόχο την αντιμετώπιση της νόσου και την υποβοήθηση της ασθενούς σε κάθε στάδιο της θεραπείας και στην μετέπειτα ζωή της. Ειδικότερα ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού είναι είτε άμεσος με την συμμετοχή του από το πρώτο χειρουργείο μαζί με τον χειρουργό μαστού, όπου με την αφαίρεση του όγκου γίνεται και άμεσα αποκατάσταση, είτε σε δεύτερο χρόνο που η γυναίκα προχωρεί σε αποκατάσταση του μαστού μετά την ολοκλήρωση θεραπειών όπως χημειοθεραπείας ή ακτινοβολιών όταν χρειάζονται. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται στενή συνεργασία όλων των μελών της ομάδας και της ασθενούς για το καλύτερο αποτέλεσμα. Και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για την αποκατάσταση.

Η πρόληψη σε κάθε ασθένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Τι οφείλει να κάνει κάθε γυναίκα προκειμένου να προλάβει ανεπιθύμητες καταστάσεις;

Η πρόληψη είναι φυσικά το πιο σημαντικό. Η κάθε γυναίκα ανάλογα με τον τρόπο ζωής της, τις διατροφικές της συνήθειες και το ατομικό και κληρονομικό της ιστορικό, εμφανίζει διαφορετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Καμία παρέμβαση (αλλαγή τρόπου ζωής, διατροφικές συνήθειες, τακτικός προληπτικός έλεγχος), δεν είναι ικανή να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Αλλά  σίγουρα μπορεί να διαφοροποιηθεί η εξέλιξη. Έτσι είναι πολύ διαφορετική η πορεία μιας ασθενούς με καρκίνο του μαστού που ανακαλύφθηκε σε αρχικό στάδιο  σε σχέση με το προχωρημένο στάδιο,  με σημαντικές διαφορές από το  είδος και την βαρύτητα της θεραπείας που θα χρειαστεί  έως την δυνατότητα επιβίωσης.
 

Η πρόληψη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά όχι μόνο τον κάθε άνθρωπο προσωπικά αλλά  την πολιτεία, τις ιατρικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες της χώρας,     την ενημέρωση και  την εκπαίδευση από το σχολείο  ακόμα. Είναι τρόπος σκέψης και ζωής να προσέχουμε το σώμα μας και τους ανθρώπους μας και να φροντίζουμε για  το μέλλον μας.
 

Ειδικότερα όσον αφορά τον καρκίνο του στήθους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής εταιρείας για τον καρκίνο (ACS)  συνίσταται να γίνεται μαστογραφία κάθε χρόνο από την ηλικία μικρότερη των 40 ετών.  Ωστόσο, κάθε γυναίκα θα πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό της σχετικά με την έναρξη του χρόνου της μαστογραφίας καθώς αυτή ποικίλει ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει για καρκίνο μαστού.

Η διάσημη ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί, αποφάσισε να προβεί σε διπλή μαστεκτομή προκειμένου να προλάβει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού λόγω της παρουσίας του γονιδίου BRCA1. Η ίδια βέβαια είχε τη δυνατότητα να το κάνει, όμως τι γίνεται στη χώρα μας, όπου ακόμη και σήμερα είναι αδύνατο για πολλές γυναίκες να κάνουν έστω και μια απλή μαστογραφία, κάτι που μπορεί να στοιχίζει πολλές ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο;

Οι γυναίκες στις οποίες έχουν διαπιστωθεί μεταλλάξεις των BRCA1 και BRCA2, θα πρέπει να συζητήσουν με τον ιατρό τους όλες τις δυνατότητες που τους παρέχονται για τη μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου μαστού. Μία από αυτές, αφορά στην προληπτική μαστεκτομή, στην προληπτική δηλαδή αφαίρεση των μαστών, η οποία φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου κατά 95%. Οι γυναίκες αυτές ίσως να πρέπει να προχωρήσουν και στην προφυλακτική αφαίρεση των σαλπίγγων και των ωοθηκών, που επίσης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού.

Σε αυτή την περίπτωση ανήκει και η διάσημη ηθοποιός Angelina Jolie, η οποία υποβλήθηκε σε  προληπτική μαστεκτομή και άμεση αποκατάσταση.

Δυστυχώς η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό έχει σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, την εκπαίδευση και την  ενημέρωση και φυσικά την οικονομική δυνατότητα που έχουν. Εδώ είναι ο ρόλος του εθνικού συστήματος υγείας που πρέπει να παρέχει σε όλες τις γυναίκες την δυνατότητα  προληπτικού έλεγχου και αντιμετώπισης της νόσου. Ειδικά σήμερα όμως και στις συνθήκες κρίσης που βρισκόμαστε το σύστημα υγείας είναι από τους τομείς που πλήττονται σοβαρά.

Πόσο στοιχίζει το αιματολογικό τεστ ανίχνευσης καρκινικών κυττάρων στην Ελλάδα;

Ο ενδεικτικός προληπτικός έλεγχος με τη λήψη κυττάρων από το εσωτερικό της παρειάς περιλαμβάνει την ανίχνευση  αρχικά 8 σημειακών νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών (ΣΝΠ) στα γονίδια BRCA1 & BRCA2 οι οποίες απαντώνται συχνότερα στον Ελληνικό πληθυσμό και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών.

Το κόστος του ενδεικτικού προληπτικού  μοριακού ελέγχου  8 σημειακών μεταλλάξεων των γονιδίων   BRCA1 BRCA2  είναι 270 €.

Ως οικογένειες υψηλού κινδύνου ορίζονται αυτές στις οποίες τουλάχιστον τρεις συγγενείς (γυναίκες) έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού ή εκείνες στις οποίες τη νόσο έχουν εμφανίσει τουλάχιστον δύο συγγενείς, από τους οποίους η μία έχει προσβληθεί από καρκίνο των ωοθηκών ή έχει καταγραφεί ανδρικός καρκίνος του μαστού. Επίσης οι οικογένειες στις οποίες οι γυναίκες έχουν νοσήσει σε μικρή ηλικία κάτω των 40 ετών.
Οι φορείς μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 έχουν 50 – 85% κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους και 15 – 45% αντίστοιχο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

Από την άλλη όμως, αναρωτιέμαι, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος από τι θα πεθάνει, ότι θα αποκλείσεις μια περίπτωση να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού και δεν θα νοσήσεις από καρκίνο του εντέρου για παράδειγμα; Μήπως όλο αυτό μας κάνει λίγο υποχόνδριους;

Σαφέστατα δεν πρέπει να είμαστε υποχόνδριοι όσον αφορά την υγεία μας. Ο παθολόγος μας σίγουρα μπορεί να μας κατευθύνει όσον αφορά τα προληπτικά τεστ που χρειάζεται να  κάνει ο καθένας ανάλογα με την ηλικία, τους παράγοντες κινδύνου και το κληρονομικό ιστορικό. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για προληπτικά τεστ  για συγκεκριμένα  συχνά είδη καρκίνου όπως μαστού, τραχήλου μήτρας, προστάτη και παχέως εντέρου. Σε συνδυασμό με μια καλή διατροφή και  άσκηση, χωρίς κάπνισμα  και επιβάρυνση της υγείας μας με άλλους τρόπους μπορούμε να χαιρόμαστε την ζωή μας υγιείς.

Η αποκατάσταση και η αισθητική χειρουργική μετά από τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι εντελώς ακίνδυνες;

Η αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή  μπορεί να περιλαμβάνει από 1 έως και περισσότερα στάδια επεμβάσεων. Γενικά είναι ασφαλείς με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και με  πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα για την ασθενή  σε επίπεδο αποκατάστασης του body image  αλλά και της ψυχολογίας της. Όπως όλες οι επεμβάσεις έχει επιπλοκές και μια καλή συνεργασία γιατρού ασθενούς είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.
 

Η αυξητική στήθους θεωρείται μία από τις πλέον διαδεδομένες πλαστικές επεμβάσεις στην οποία καταφεύγουν πολλές γυναίκες σήμερα. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί μία ασθενής ότι δεν θα νοσήσει στο μέλλον από το υλικό ενδεχομένως ή από έναν μη έμπειρο πλαστικό χειρουργό;

Όσον αφορά την αυξητική στήθους είναι από τις συχνότερες επεμβάσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Με τα καινούργιας τεχνολογίας ενθέματα σιλικόνης που διαθέτουμε, και την ατραυματική  χειρουργική τεχνική  είναι μία επέμβαση με πολύ μεγάλο ποσοστό ικανοποίησης των γυναικών. Μετά από  τουλάχιστον 40 χρόνια έρευνας  δεν έχει βρεθεί καμία σχέση καρκίνου του στήθους και  των ενθεμάτων σιλικόνης  και δεν επηρεάζει καθόλου τον μαστογραφικό ή υπερηχογραφικό έλεγχο του μαστού.

Φυσικά είναι πολύ σημαντικό  από την πλευρά του ιατρού να υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία. Όσον αφορά την Ελλάδα  στο site της Ελληνικής εταιρείας πλαστικής και  επανορθωτικής χειρουργικής μπορεί ο καθένας να βρει πληροφορίες για τα εγγεγραμμένα μέλη της, καθώς και πληροφορίες για επεμβάσεις  και κλινικές.

Οι γυναίκες εμπιστεύονται πιο εύκολα μια γυναίκα ή έναν άντρα γιατρό, τι γίνεται με τους άρρενες ασθενείς σας, αντίστοιχα;

Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι οι γυναίκες σίγουρα εμπιστεύονται γυναίκα γιατρό ειδικά σε θέματα αισθητικής. Καταλαβαίνουμε καλύτερα τις ανάγκες μας και αναγνωρίζουμε τους στόχους μας. Όσον αφορά τους άντρες ασθενείς μάλλον προτιμούν άντρες ιατρούς, ειδικά αν πρόκειται για ζήτημα αισθητικής γιατί πιθανότατα αισθάνονται πιο άνετα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το φύλο του γιατρού παίζει μικρό ρόλο. Πολύ πιο σημαντική είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο, με γνώμονα την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την ειλικρινή διάθεση για βελτίωση.

Εσείς προσωπικά, θα κάνατε ό,τι ήταν δυνατόν για να διατηρηθείτε για πάντα νέα και λαμπερή;

Προσωπικά θεωρώ ότι  η προσπάθεια να διατηρηθούμε πάντα νέες και λαμπερές είναι λάθος αν είναι αυτοσκοπός. Οι σημερινές κοινωνικές, επαγγελματικές και οικογενειακές συνθήκες ζητάνε από την γυναίκα να κάνει μερικές φορές πράγματα που δεν την αντιπροσωπεύουν. Η κάθε γυναίκα πρέπει να φροντίζει να είναι όμορφη και ευτυχισμένη, ικανοποιημένη με την ζωή της, την δουλειά της και τον σύντροφό της,  με κύριο γνώμονα τον εαυτό της και όχι τους άλλους. Κάθε ηλικία και κάθε στάδιο της ζωής μας έχει την δική του ομορφιά και τις δικες του απολαβές  και πρέπει να φροντίζουμε να χαιρόμαστε την ζωή στο έπακρο. Η πλαστική χειρουργική  προσφέρει τα μέσα ώστε σε κάθε ηλικία  να  είμαστε ευχαριστημένες με την εμφάνισή μας και   να συμβαδίζει η εσωτερική μας ικανοποίηση και ομορφιά με την εξωτερική μας εμφάνιση.

Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου